• English
Amerikás-láda-felülnézetből,-leltári-szám-HOM_82.24.7

A Herman Ottó Múzeum a MuseuMapen

2019-ben indult a Közgyűjteményi Digitalizálási Stratégia (KDS), melynek fő célja, hogy mind többen hozzáférjenek közgyűjteményeink tartalmához. Ennek jelentőségét a tavalyi évben láttuk igazán, amikor a koronavírus-járvány miatt többek közt a könyvtárak, múzeumok, levéltárak is bezárásra kényszerültek. Ez sokunkat megfosztott attól, hogy szabadidőnkben a hobbinkkal, érdeklődési körünknek megfelelő témákkal foglalkozzunk, és személyesen megcsodálhassuk kedvenc remekműveinket – de talán még nehezebb helyzetbe kerültek az érettségiző, szakdolgozatot író diákok, tudományos munkát folytató kutatók. Éppen ezért most annál nagyobb örömmel közölhetjük, hogy a KDS programon belül elkészült a Herman Ottó Múzeum MuseuMap oldala, mely a következő linken érhető el:

https://www.museumap.hu/hom

Ezzel egyrészt múzeumunk is csatlakozott egy országos hálózathoz, de igazán különlegessé és jelentőssé attól válik ez az esemény, hogy a világ bármely pontjáról szabadon elérhető és böngészhető gyűjteményünk azon 400 tárgya, mely bekerült ebbe a digitális gyűjteménybe.

A válogatás egyik témaköre az „utazás” volt, így az érdeklődők sok izgalmas fotóval, plakáttal, tárggyal találkozhatnak az oldalon való böngészés során – mint például a cikkben megjelenő „amerikás ládával”.

Amerikás-láda-belülről,-leltári-szám-HOM_82.24.7

“Amerikás láda” belülről, leltári szám: HOM_82.24.7

Annak pedig, aki még jobban szeretne elmélyedni gyűjteményeinkben és további lenyűgöző tárgyakkal ismerkedne, a következő oldalakat ajánljuk:

MúzeumDigitár: https://bz.hu.museum-digital.org/index.php?t=institution&instnr=76

Magyar Nemzeti Digitális archívum: https://mandadb.hu/tart/kereses?HNDTYPE=SEARCH&name=doc&page=1&fac_organization=&fac_organization=90

valamint az Europeana oldala: https://classic.europeana.eu/portal/hu/search?f%5BDATA_PROVIDER%5D%5B%5D=Herman+Ott%C3%B3+M%C3%BAzeum+-+Miskolc&q=&f%5BCOUNTRY%5D%5B%5D=Hungary

Bízunk benne, hogy örömmel „forgatják” ezeket az oldalakat mindaddig, míg személyesen is fogadhatjuk Önöket látogatóink között!

 

(Borítókép: „Amerikás láda” felülnézetből, leltári szám: HOM_NT_82.24.7.)