• English

Herman Ottó Múzeum, Miskolc > Néprajzi Tárgyi Gyűjtemény > Szentelőkendő > [HOM_NT_60.68.5.]

Szentelőkendő


Description
Abaúji szőttes kendő. A húsvéti étel megszentelésekor használták, a templomba az ételszentelésre (pászkaszentelésre) vitt ételeket: sonkát, kalácsot, tojást, bort ezzel takarták le a kosárban. Fehér pamut alapanyagú ünnepi textília, mindkét végén egy keskeny és egy szélesebb szövött piros csíkkal, geometrikus díszítéssel.
Material / TechniqueDimensions
Pamutvászon / szőttesszélesség: 58 cm, hosszúság: 86 cm

Készítés

... whoSzűcs Istvánné (Felsőgagy)
... whereFelsőgagy

Felhasználás

... when1960
... whereFelsőgagy

Personal or Institutional Relations ...

Abaúj vármegye

Open in MuseumDigitar