• English

Az idén 125 éves Herman Ottó Múzeum jelölti státuszba lépett

Az idén 125 éves Herman Ottó Múzeum jelölti státuszba lépett Az Év Múzeuma 2024 pályázaton. Az elismerések átadására várhatóan 2024. május 25-én Budapesten, a Magyar Nemzeti Múzeumban, a Múzeumok Majálisán kerül sor.

A Pulszky Társaság – Magyar Múzeumi Egyesület által évről-évre meghirdetett Az Év Múzeuma cím és az azzal járó díj a megelőző évben jelentős eredményeket felmutató muzeális intézmények elismerése és tevékenységének támogatása.

Az Év Múzeuma 2024 díjra a Magyarországon muzeális intézményi működési engedéllyel rendelkező és a statisztikai adatszolgáltatást teljesítő muzeális intézmények nyújthatnak be pályázatot. Ezen felül azonban jelölés/ajánlás nyújtható be olyan szakemberek által, akik – szakterületük, szakáguk, régiójuk fejlődését ismerve – javaslatot tesznek arra, hogy a Pulszky Társaság – Magyar Múzeumi Egyesület mely intézményeket hívja meg Az Év Múzeuma pályázatán való részvételre.

A Herman Ottó Múzeumot az a megtiszteltetés érte, hogy az intézményt a díjra Nagy Magdolna, a Pulszky Társaság Múzeumandragógiai tagozatvezetője javasolta.

Részlet az indoklásból:

A Herman Ottó Múzeum dinamikus növekedés és fejlődés jellemzi. Ez több területen is megjelenik. Az infrastrukturális fejlesztés eredményeként új épületekkel gazdagodott. A múzeum egy kétszintes kiállítótérrel bővült ki, ami a Képtárnak ad majd helyet. Megújult továbbá főépületének földszinti fogadótere is. Szakmai munkájának megújulását jelzi, hogy 30 pályázata futott 2023-ban, a Miskolci Egyetemmel megújított együttműködési megállapodás megnyitja a lehetőséget a szerepvállalásra az egyetem új múzeumszakmai képzésénél, a megújult múzeumpedagógiai csapata eredményeként elnyerte a Múzeumok Őszi Fesztiválja Arany Süni Vándordíját, és több fontos esemény szervező vagy társszervező volt. Ezek közül a legjelentősebbek a X. Országos és VI. Nemzetközi Múzeumandragógiai Konferencia, a IX. Északkelet Magyarországi Regionális Régészeti Konferencia és a Miskolci Grafikai Triennálé. A társadalmi felelősségvállalás jegyében évek óta sikerrel építi közösségeit – kiemelkedő sza idősek számára szervezett rendezvények, a kultúrához való hozzáférés szélesítése érdekében pedig a Kultúrkoffer programjával viszi házhoz, az iskolákba a múzeumpedagógiai foglalkozásokat.