• English

Kedves Látogatónk!

Múzeumok Éjszakája a Herman Ottó Múzeumban – Újragombolt hagyományok címmel ismét megrendezzük a nyár legfontosabb múzeumi eseményét, melynek időpontja június 25., szombat.

A Herman Ottó Múzeum kiállítóhelyei az alábbi nyitvatartás szerint várják a közönséget ezen az estén:

A múzeum főépülete, a Pannon-tenger Múzeum Kiállítóépület és a Képtár, valamint a Színészmúzeum Thália-ház, a Miskolci Galéria Petró-háza és meglepetés helyszínként az egykori Lézerpont Látványtár (Folk Complex – Néprajzi Kincsestár) délután 18 órától, hajnal 2-ig látogatható.

Új helyszínünk a Papszer 2., amely 00.30-ig várja a közönséget.

A Miskolci Galéria Rákóczi-házában 16.00 és 18.00 órai kezdettel A harmónia jegyében címet viselő jótékonysági hangversenyt rendezzük az Alkotóház javára. A Miskolci Szimfonikus Zenekar koncertjére a támogatójegyek 4000 forintért már elővételben is megvásárolhatók a múzeum Görgey utcai épületében és a Miskolci Galériában. A támogatójegy birtokosa a Múzeumok Éjszakája programfolyamára érvényes karszalagot is megkapja. A hangverseny miatt a Rákóczi-ház 20.30-tól látogatható.

Az éjszakára érvényes belépőjegyek már elővételben is megválthatók valamennyi kiállítóhelyünkön. A teljes árú karszalag ára 3000 forint, a kedvezményes 1500 forintba kerül. A karszalag minden helyszínünkre érvényes. A Múzeumok Éjszakája rendezvényére a kiállítás-látogatásokra vonatkozó kedvezmények nem érvényesíthetők. A programváltozás jogát fenntartjuk.

A Görgey utcai főépület előtti teraszon, a Papszer 2.-ben és a Miskolci Galéria Rákóczi-házának udvarán Gasztroudvar várja vendégeinket, frissítőkkel, ételekkel.

Találkozzunk a Herman Ottó Múzeum helyszínein a Múzeumok Éjszakáján!

Kiemelt programok

Légyott – Tompa plusz Garay kiállításmegnyitó és hivatalos nyitóesemény

A Múzeumok Éjszakája miskolci eseménysorának nyitórendezvénye, az idei, immár 22. Légyott kiállítás megnyitója. 95 alkotó, költő, író, képzőművész munkája látható az idei kiállításon, melyen Tompa Mihály találkozik a 210 éve született szekszárdi Garay Jánossal. A találkozás apropója a Lánchíd avatóünnepsége.
Az egybegyűlteket köszönti és a Múzeumok Éjszakája miskolci eseményeit megnyitja Dr. Szolyák Péter múzeumigazgató. Köszöntőt mond Vass Tibor a Légyott és a Vidám Páva – Tompa Mihály Kultúrkert és Alkotóház alapítója. A kiállítást megnyitja Dicső Zsolt, a szekszárdi A pad folyóirat szerkesztője.
Közreműködik: Seres Ildikó színművész.


Jótékonysági hangverseny a Miskolci Galéria Alkotóháza javára

Művészetbarátok az Alkotóházért.
A Miskolci Szimfonikus Zenekar jótékonysági hangversenye a Miskolci Galéria Rákóczi-házában a Múzeumok Éjszakáján két időpontban.


Ásványkvíz

A Pannon-tenger Múzeumban ezen az éjszakán az ásványok varázsolják el a látogatókat. Felvetődik a kérdés, vajon mit tudunk ezekről a gyönyörűségekről? Az egész estés programban nem csak a tudásunkat tesztelhetjük, de hazavihetünk egy-egy fenséges ásványt is! Belépőjegy már elővételben is váltható a múzeum kiállítóhelyein.


Folk Complex – Néprajzi kincsestár

A Múzeumok Éjszakáján egyetlen estére kinyit a Lézerpont. Látogatás az egykori Lézerpont Látványtár épületében, ahol megállt az idő. A közönség a gyűjteményt abban az állapotában tekintheti meg, amely a zárás óta eltelt időt is tekintve a jelenre érvényes korlenyomatát mutatja a hajdan népszerű kollekciónak. A bejárás a megváltott karszalaggal vehető igénybe. Jegyváltásra a helyszínen is van lehetőség, de belépő elővételben a múzeum valamennyi kiállítóhelyén is vásárolható.


Ábrány aranya

A kiállítás és az est további programja a Papszer 2-ben várja a látogatókat!
A három gazdag rézkori temetkezés aranyainak híre 2021 tavaszán bejárta a világot. Idén először mutatjuk be a “törzsfőnöki” sír méltóságjelvényeit és egy korábban feltárt sír hasonló arany ékszereit. A megnyitót követően pedig egy másik lelet kerül középpontba: Pusztainé Dr. Fischl Klára régész Templom vagy luxuslakás címmel tartott előadásában egy négyezer éves titokra derül fény…

Legyél Te is dinószelidítő!

A Múzeumok Éjszakáján a Pannon-tenger Múzeumban a vállalkozó szellemű családok egyedülálló kalandban vehetnek részt a dinós bátorságpróbán. Jegyek a múzeum kiállítóhelyein válthatók.


Szabadulj az idő fogságából!

Meg mered fogni? Elég gyors vagy, hogy elmenekülj? Felfedezed, megtalálod?
Ki tudod bogozni a szálakat? Megérted a rejtélyes üzeneteket?
Herman Ottóval együtt utazva időgépetek lerobban a dinoszauruszok korában, feljegyzéseiteket rejtő csomagjaitok pedig szétszóródnak a tér és idő különböző síkjain. Képesek vagytok ezeket felkutatva visszatérni a 19. századba vagy örökre az idő fogságában rekedtek? Tudóstársaiddal összefogva nem mindennapi kalandra hívunk benneteket, ahol bizonyíthatjátok bátorságotokat, türelmeteket, logikai készségeteket.
Gyere és játssz velünk, légy a kaland részese!
Toborozz csapatot: hívd meg családtagjaidat, barátaidat, kollégáidat.
2-6 fős csapatok jelentkezését várjuk a helyszínen.
A turnusok negyedóránként indulnak.

KerecseN koncert

A Múzeumok Éjszakáján a Herman Ottó Múzeum főépülete előtti teraszon a KerecseN játszik 22.00 órától. Muzsikájukban hangulatosan keveredik a Mobil-félea hard rock, a hendrixes pszichedelia, a Kormorán folkos, akusztikus vonala és Bill-kapitány Kőbánya-életérzése – írta róluk egy kritikusuk. A koncerten az éjszakára megváltott karszalaggal lehet részt venni.


The Acoustic Affair koncert

A Miskolci Galéria Rákóczi-házának udvarán élvezheti az éjszaka közönséges a koncertet. A The Acoustic Affair együttes tagjai Kovács Eszter, Szabó Petra, Kisdi Endre, Kocsis Nándor és Somodi Dániel. Tavaly ősztől zenélnek együtt ebben a formációban, két gitár, cajon, és két ének felállásban.
Népszerű popszámokat adnak elő saját feldolgozásban változatosan az ismert külföldi és magyar előadóktól is akusztikus változatban. Néhány saját dallal is büszkélkedhetnek már, amiket szintén hallhat a közönség.


Alapítás – A város helyének szelleme, Kristóf Lab és Városnyomda

ALAPÍTÁS
A hegy szelleme
CSIZIK Balázs, JÓNÁS Péter, KULCSÁR Géza, SZABÓ Kristóf KristofLab
„Sic deinde, quicumque alius transiliet moenia mea.” Így vesszen el mind, aki átlépi a falaimat – mondja Romulus, miután Remust megölve véglegesíti a Nyugat történetének paradigmatikus városalapítási mozzanatát. Nem is az ember, hanem a város szól itt – és valóban, város és ember viszonya elsősorban nem társadalom, hanem – analógia. Ami az embernek a világ, amit érzékel, ami nem ő – az a városnak a vadon, ami a falakon kívül van, amiből kinő és amit meghódít? De nem ellentmondás ez? Hiszen a város, amint térből hellyé válik, egyből természeti organizmus benyomását kelti – önállóan, saját szelleme szerint változva, növekedve.
A kiállítás maga, egy újszerű módszertan keretében, időben is kifejti a városalapítás aktusától a közösségé és össztetett társadalmi térré válásig tartó utat, egy, az alkotói spontaneitást és a téma történeti-társadalmi szempontjait szintetizáló folyamat jegyében.
1. ALAPÍTÁS (“Hier aber wollen wir bauen”) – JÚNIUS 25.
A kiállítás, akár egy város, egy ünnepi időpontban (Múzeumok Éjszakája), egy ceremoniális-rituális aktussal (multimédia-performansz) jelenik meg a galéria üres terében. Ezt a fázist a határok kijelölése dominálja, melyek azonban a korszellemhez igazodva (hiszen az alapítás aktusa mindig illeszkedik saját korához is) már nem kőfalakként, hanem multimediális reflexiókként, művek és alkotók hálózataként jelentkezik. A formálódás izgalma jellemzi a kiállítóteret: a látogató bevonása mellett az anyagiság, az esztétikai egység keresése határozza meg az első fázist. Olyan képek is felbukkannak, melyek később egységbe rendeződve, az alkotói értelmezésben megérlelve fognak új értelmet nyerni a későbbi szakaszokban.
A megnyitót követően a Kristóf Lab audiovizuális mozgásművészeti performanszát tekinthetik meg az érdeklődők. Akik pedig szeretnénk kipróbálni magukat, akár önállóan is készíthetnek nyomatokat a Városnyomdában, melyet a Rzeszów-i Egyetem Művészeti Intézetének grafika szakos tanárai és hallgatói tartanak. Jegyek a Herman Ottó Múzeum valamennyi kiállítóhelyén elővételben is válthatók.

Vívásbemutató a Tűzzal-vassal című kiállításban

A Miskolci Galéria Petró-házában a Miskolci Magyar Szablyavívó Iskola bemutatóját tekintheti meg a közönség a Múzeumok Éjszakáján. A Tűzzel-vassal címet viselő tárlatban az est folyamán fegyverbemutatóval egybekötött tárlatvezetések várják az érdeklődőket.
A Magyar Szablyavívó Iskola 2012-ben alakult, az ország számos pontján működő iskolával. Céljuk, hogy nemzeti kincsünket és büszkeségünket, a Magyar Szablyát újra a megfelelő helyén és a megfelelő módon kezelhessük mind szellemileg és fizikailag is.
A szablya használatának az évszázados harcok során, a csatatereken kikristályosodott tudása később sporttá válva a magyar sportolókat is hosszú évtizedeken keresztül méltán juttatta a világ élvonalába. Ez a tudás szállt apáról fiúra, hol nemesi udvarházak vívómestereitől, hol kopott kaszárnyák udvarain a kiképzőtisztektől a csillogó szemű katonalegényekig. Van mikor rejtőzve, titokban és sok-sok áldozatot hozva, van mikor nyíltan megbecsülve, de mindig büszkén, óvó és őrző kezek adták tovább.
Az iskola jelmondata: „Hogy az maradj, akinek születtél”
A Petró-ház a Hunyadi u. 12. szám alatt található, az események belépőjegy váltásával látogathatók.

Rendezvényeink részletesen megtekinthetők a Múzeumok Éjszakája hivatalos oldalán.