Nemzeti Kulturális Alapprogram Igazgatósága

Múzeumi Kollégium

Pályázati azonosító: 2309/0758

 

 

Beszámoló jelentés

a Nemzeti Kulturális Alap Múzeumi Kollégium által nyújtott pályázati

támogatás felhasználásáról

Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Múzeumi Igazgatóság, Ásványtár (Miskolc)

 

 

A Nemzeti Kulturális Alap 300.000 forinttal támogatta az „Ásványok beszerzése a »Kárpátok ásványai« című állandó kiállításhoz” megnevezésű pályázatunkat, melynek apropója, hogy Miskolcon előre láthatóan 2011 tavaszán fog megnyílni a Pannon-tenger Múzeum, melynek egyik nagy, kb. 140 m2-es kiállítóterében a Kárpátok ásványait bemutató állandó kiállítás kap helyet. A 2007-ben bezárt „Magyarország ásványai” című állandó kiállításunkhoz hasonlóan ez is egyedül álló lesz a maga nemében, hiszen ez lesz az első olyan tárlat, mely a Kárpátok ásványait nem csak a klasszikus bányahelyekre koncentrálva kívánja bemutatni, hanem lehetőleg minél teljesebb képet szeretne adni ennek a földtanilag bonyolult hegységrendszernek az ásványvilágáról.

A megítélt támogatásból a következő ásványok beszerzésére került sor:

 

 

Camerolait: Homokhegy (Piesky, Szlovákia) – 2 db

A szlovákiai Homokhegy a kék és zöld színű másodlagos rézásványairól ismert. A camerolait egy bonyolult összetételű réz-alumínium-antimonát-szulfát-karbonát-hidroxid. A lelőhelyen ez a fázis igen ritkán fordul elő, ezek az első darabok gyűjteményünkben. Méretük: 5,5 x 5,5 cm és 6,5 x 3 cm.

 

 

Čejkait: Kővágószőlős – 3 db

A kővágószőlősi uránércbánya IV. üzeméből származnak a megvásárolt darabok, melyeket még a bánya bezárása előtt gyűjtöttek. A műszeres vizsgálatok szerint egy igen ritka, elsőként a csehországi Jáchymovból 2003-ban (!) leírt Na-U-karbonátról van szó, melynek ez az első magyarországi előfordulása. Méretük: 6 x 3 cm, 3 x 3 cm és 3 x 2,7 cm.

 

 

Foitit: Nyilas (Hnilec, Szlovákia) – 1 db

A foitit nevű ásvány a turmalin-csoport egyik ritkább tagja. A kárpáti régióból is csak néhány éve ismert, a világon először pedig 1993-ban írták le. A szlovákiai Nyilasban több cm hosszú, sötétbarna, oszlopos kristályokból álló divergens halmazokat alkot. Egy ilyen hiánypótló példányt vásároltunk meg.Mérete: 9 x 8 cm.

 

 

Gilmarit: Pécs – 1 db

A gilmarit egy réz-arzenát ásvány, melyet a közelmúltban fedeztek fel a pécsi Kozári-kőfejtőben. Ez az első magyarországi előfordulása. Mérete: 4,5 x 3 cm.

 

 

Goethit: Szirk-Vashegy (Sirk-Železník, Szlovákia) – 1 db

A Szirk melletti Vashegyen a római kortól kezdődően egészen az 1950-es évekig vasércbányászat folyt. Főleg karbonátos vasérceket fejtettek, legváltozatosabb formákban mégis a goethit, egy vas-oxid-hidroxid található itt. Néhány kisebb darabunk van belőle régi gyűjteményekből, viszont tavaly az egyik régi meddőhányót megbolygatták és onnan szép, nagyméretű, fekete, gömbös megjelenésű (ún. „vaskobak”) példányok kerültek elő, melyek a valaha talált legszebb darabokkal vetekszenek. Ezekből vásároltunk meg egy példányt. Mérete: 17 x 14 cm.

 

 

Hessit: Botesbánya (Boteşti, Románia) – 1 db

A ritka arany-ezüst-tellurid, a hessit világviszonylatban legjobb kifejlődésű példányai a 18-19. században az Erdélyi-érchegységben, Botesbányán kerültek elő. Egy ebből az időből származó, szép kifejlődésű, kvarcon hessitkristályokkal borított, történeti értékű példányt sikerült megvásárolnunk. Mérete: 6 x 4 cm.

 

 

Kobellit: Veszverés (Gemerská Poloma, Szlovákia) – 2 db

A kobellit egy ritka szulfosó, melynek azonban feltűnően nagy, akár több cm-es hosszúságot is elérő szálas-oszlopos kristályai találhatók meg Veszverésen. Magyar ásványgyűjtőknek tavaly sikerült belőle több példányt gyűjteni, melyekből most kettőt vásároltunk meg. A példányok mérete: 6 x 4 cm és 5 x 4,5 cm.

 

 

Ludwigit: Aranyosivánfalva (Cacova Ierii, Románia) – 1 db

A ludwigit nevű borátásványt a Kárpátokból, nevezetesen Vaskőről írták le először a tudomány számára, még 1874-ben. Ennek a lelőhelynek a közelében található Aranyosivánfalva is, ahonnan világviszonylatban is kiemelkedő szépségű, fekete rostos halmazai fordulnak elő, melyekből egy példányt vásároltunk meg. Mérete: 13 x 7,7 cm.

 

 

Termésréz: Recsk – 4 db

A 2009-es év legjelentősebb magyarországi ásványleletei a Recsk közelében talált termésréz-példányok, melyekből 4 db-ot tudtunk megvásárolni a támogatás segítségével. Hosszméretük 2,3 cm-től 6,3 cm-ig terjed.

 

 

 

 

 

 

Miskolc, 2009. október 19.

 

  Fehér Béla
  osztályvezető