Melléklet - szakmai beszámoló

NKA Múzeumi Szakmai Kollégium

A műtárgyak védelmét, biztonságos és korszerű tárolását segítő eszközök, berendezések beszerzésére

 

Altéma kódszáma: 2305

 

 

 

Szakmai beszámoló

 

 

A Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Múzeumi Igazgatóság Zempléni Múzeuma (Szerencs, Rákóczi-vár) támogatást kapott a kiállítótermek fényvédelmi problémáinak megoldása céljából.

A Zempléni Múzeumnak otthont adó Rákóczi-várat 1968 és 1991 között újították fel. A 10 kiállítóhelyiségben 17 darab egyedileg készített, fakeretes ablak található. Az épület fekvéséből adódóan a nap minden szakában éri napfény valamelyik szobát, de különösen jelentős ennek a mértéke az 1.sz., a 3.sz. és a 4. számú kiállítóhelyiségben. Műtárgyvédelmi szempontból aggasztóan magas volt a káros UV sugárzás szintje.

2007. év folyamán intézményünkben műtárgyvédelmi szakfelügyelő (Illyés Endréné) látogatást tett, ahol vizsgálta kiállítótermekben és a raktárakban elhelyzett tárgyak körülményeit. A vizsgálat is megerősítette, hogy a kiállítóhelyiségek fényvédelme tovább  nem halogatható.

 

A probléma megoldására Bánfalvi Ferenc, a restaurátor osztály vezetőjének szakmai tanácsát kikérve az ablakok fényvédő UV-szűrű fóliázása látszott a legcélszerűbbnek. Ennek elvégzésére árajánlatokat kértünk. A beérkezett és mellékelt árajánlatok  alapján az ablakok fóliázása mintegy 400 000 Ft-ba kerül, ennek önrésze (30%) 120 000 Ft.

 

 A Zempléni Múzeum ablakainak UV-szűrő fóliázása                400 000 Ft
(a megadott árajánalatok alapján)

Önrész (30 %)                                                                         120 000 Ft

Kapott NKA-támogatás:                                                          280 000 Ft

 

A Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Múzeumi Igazgatóság Zempléni Múzeumában a NKA Múzeumi Kollégiumától kapott támogatás segítségével az ablakok fóliázása 2008. június hónapban megtörtént, ezzel egy jelentős előrelépést sikerült elérnünk a műtárgyvédelem terén.

 

 

 

Szerencs, 2008. június 30.

 

 

                       Fazekasné Majoros Judit

                       igazgató

                       Zempléni Múzeum, Szerencs

                       pályázati felelős