Restaurálási dokumentáció

NKA Múzeumi Szakmai Kollégium

Restaurálás

 

Pályázati azonosító: 2311/1487

 

Restaurálási dokumentáció

Kazinczy Ferenc széphalmi emléksírjának emlékoszlopa

 

Kazinczy Ferenc 1831. augusztus 23-án a felvidéki kolerajárványnak esett áldozatul. Kívánságának megfelelően széphalmi kertjében temették el.  Felesége, gróf Török Zsófia még abban az évben síremléket állított férjének, s a kő négy oldalára feliratokat vésetett. A kőoszlop az azóta eltelt 180 év alatt elpusztult, tönkrement, bár jó szándékú, de avatatlan kezek többször is javították. Megőrzésre érdemes darabjait beszállítottuk a sátoraljaújhelyi Kazinczy Múzeum udvarára, de ott is pusztulása van ítélve, hiszen anyaga puha mészkő, kitéve az időjárás viszontagságainak. Állagvédelem, konzerválás után a széphalmi emlékparkban, a Magyar Nyelv Múzeumában helyezzük el.

 

Állapotleírás:

Horzsaköves riolittufából faragott. Két részre szétesett. Mérete: 62 x 62 x 185 cm. Oszlopfelületén  vakolatsimításban körben lévő vésett felíratok. Az emlékoszlop felső töredékes párkánysávja hiányos, a párkányrészében található álpilaszteres klasszicista térosztás már csak töredékesen van meg. A szöveget tartalmazó vakolat-simítás lemezesen válik le az alapkőről. Az alapkő felszíne porlik.

 

Anyagvizsgálat:

Horzsaköves riolittufa. Az úgynevezett horzsakő-lapillik nagyon jól láthatók mikroszkóp alatt, amik lényegében kőzetüveg-darabok, melyekben hosszanti irányú üregek láthatók, bár ezek a horzsakövek nagyrészt már agyagásványokká alakultak át. A horzsakő jelenléte azt is megerősíti, hogy itt tufáról van szó.

 

Helyreállítás:

A porózus felületek rögzítése akril bázisú vizes diszperzióval történt. A lemezesen felvált felületeket plextolos átitatással újra rögzítettük az alapkőhöz. A meglévő, de letört, elemek ragasztásához „Akepox” ragasztót használtunk. A hiányzó plasztikai elemek pótlása tercites kiegészítéssel történt. A felirattartó vakolatsík kiegyenlítése, szándékosan csak részlegesen történt meg, mivel a most olvasható felírat már egy többszörösen átírt és javított szöveg. Az eredeti szöveg a sírkertben elhelyezett másolaton olvasható. Az így helyreállított felületet kovasav-etilészteres átitatással levédtük a páraváltozások további roncsoló hatásától.

 

                                               Tisztelettel:

Miskolc, 2008-10-03

                                                                                            -------------------------
                                                                                            Bánfalvy Ferenc
                                                                                            B.A.Z. m. Megyei Múzeumi Ig.
                                                                                            Műtárgyvédelmi o.v.