Szakmai beszámoló

NKA Múzeumi Szakmai Kollégium 2007. évi pályázata

Kiállítás-rendezés

 

Pályázati azonosító: 2306/1087 NKA

 

Szakmai beszámoló

 

A Benczúr Gyula (1844–1920) – A festőfejedelem és kortársai, a festészet színpadán

című kiállítás megvalósításáról

 

 

         A Munkácsy kiállítás óriási sikerén felbuzdulva a miskolci Herman Ottó Múzeum célul tűzte más nagy magyar festők munkásságának bemutatását, megismertetését is. Úgy véltük, hogy először az arisztokrácia festőjét, a nagy történelmi alkotásairól ismert Benczúr Gyulát állítjuk középpontba új és érdekes szempontból vizsgálva a XIX. századi magyar festészetet. Benczúrt a középpontba állítva nem témákra, műfajokra és alkotókra koncentrálunk, hanem a festői alkotás egy alig vizsgált technikai elemzése, a kép tematikus elemeinek „rendezésére”. A történelmi festészetben a hiteles és megfelelő motívumok, kellékek, modellek kiválasztása, az egyes részlettanulmányok kidolgozása és ezek utólagos összeillesztése komoly szakmai ismereteket, előkészületeket igényelt, és nagy kihívást jelentett a művészek számára. Benczúr Gyula a magyar akadémizmus legnagyobb képviselője történelmi kompozícióhoz mindig az adott korszakra vonatkozó történelmi szakirodalom ismeretében fogott hozzá. Rendezőként mindent megjelenített a vásznon, ami a megfelelő korszak felidézéséhez szükségesnek látszott.

         A Benczúr kiállítás megvalósítását elősegítő pályázatunkhoz szándék- és társulási nyilatkozattal csatlakozott a kassai Kelet-szlovákiai Galéria és a nyíregyházi Jósa András Múzeum. Mindkét intézmény kifejezte bemutatási igényét 2007–2008 fordulóján, illetve 2008 elején, valamint ígéretet tett jelentős Benczúr-művek kölcsönzésére.

A Benczúr Gyula, a festőfejedelem és kortársai című reprezentatív kiállítás végül is 7 intézmény összefogásával valósult meg. A társult intézmények mellett a debreceni Déri Múzeum, a kassai Kelet-szlovákiai Múzeum, a Miskolci Galéria és Városi Művészeti Múzeum, valamint a Magyar Nemzeti Galéria közös rendezésében jött létre a Benczúr kiállítás.

         A Benczúr kiállítás elsőként Miskolcon a Rákóczi házban mutatkozott be 2007. június 12-vel kezdődően. A helyszín és az időpont kiválasztásában marketing és szakmai szempontok játszottak közre. A Miskolci Galéria reprezentatív épülete a város szívében, a színház közelségében található. az ún. Rákóczi ház kiállítótermei nagy belmagasságnak és ez optimális lehetőséget biztosított az óriási méretű történelmi képek bemutatására. Minden évben, június 12-én kezdődik a ma már nemzetközi hírű Bartók+ Operafesztivál és így nagy reményeket fűzhetünk a Miskolcra látogatók érdeklődéséhez.

         A kiállítás beharangozására óriási erőfeszítéseket tettünk. Plakátokkal és színes szóróanyaggal reklámoztuk a megvalósuló tárlatot. A miskolci villamosok és buszok oldalán, valamint a galéria homlokzatán poszterek és giga poszterek biztosították a figyelemfelkeltést a Milleniumi hódolat című festmény képének megjelenítésével.

         A 2007. június 12-én megnyílt kiállítás 35 Benczúr művet sorakoztatott fel. Benczúrt tekinthetjük a festői szcenírozás legjelentősebb mesterének, de ebben kortársai között is számos nagy alkotót találhatunk. ezért a tárlat a kortársaik kiemelkedő alkotásait is felvonultatta. Benczúr alkotásai mellett portrék és életképek szerepeltek a kiállításon. Szám szerint 25. Így Aggházy Gyula, Baditz Ottó, Bihari Sándor, Borsos József, Böhm Pál, Brodszky Sándor, Csók István, Liezen-Mayer Sándor, Deák Ebner Lajos, Hollósy Simon, Jendrassik Jenő, Karlovszky Bertalan, László Fülöp, Lotz Károly, Madarász Viktor, Markó Károly, Munkácsy Mihály, Paál László, Skuteczky Döme, Székely Bertalan jelentősebb történelmi alkotásait ismerhette meg a nagyközönség. A kiállításon bemutattuk a Benczúrhoz kapcsolódó relikviákat is és olyan enteriőröket alakítottunk ki, amelyek a képi megjelenítés 3 dimenziós tükröződései voltak. A miskolci 2007. október 14-ig tartó kiállítást 7 518-an tekintették meg. Ebből 6 908 volt a fizető látogató. A jegyárakból származó bevétel 1 662 000 Ft volt. A kiállításhoz készült katalógusból 438 000 Ft bevételünk származott. a kiállításhoz kapcsolódóan rendszeres tárlatvezetések és múzeumpedagógiai foglalkozások tartoztak, az utóbbiak megtartását pedagógiai munkafüzet is segítette.

         Az eredeti elképzelések szerint a Benczúr Gyula (1844–1920) A festőfejedelem és kortársai – Festői rendezés a festészet színpadán című kiállítás bemutatására Kassán, majd Nyíregyházán került volna sor. a kassai Kelet-szlovákiai Galéria azonban objektív okok miatt nem tudta fogadni a tárlatot. Így a helyi adottságokhoz igazodva Szécsényben, a Kubinyi Ferenc Múzeumban mutattuk be a kiállítást más szűkített tartalommal, csak Benczúr Gyula művészetére koncentráltan. A szécsényi kiállítást 2007. októb er 30. és február 5. között 2 707-en tekintették meg és a jegybevétel 2 540 400 Ft volt. A kiállítás zárását követően sajnos Nyíregyháza sem volt időben fogadókész, mivel a múzeum felújításai elhúzódtak. Így csak 2008. június 20-án nyílhatott meg a már csak a Jósa András Múzeum kollekciójára szorítkozó tárlat.

Összességében leszögezhető, hogy a Benczúr Gyula Magyarországon és Szlovákiában található műveire épülő tárlat csak részben váltotta be a hozzáfűzött reményeket. Benczúr Gyula munkássága jelentőségének több évtizeden át történő elhallgatása miatt a legnagyobb reklám mellett sem sikerült olyan mértékben felkelteni az érdeklődést, mint ez a Munkácsy kiállítások esetében tapasztalható volt. Ugyanakkor viszont a közel 11.000.fős látogatói létszám a vidéki képzőművészeti tárlatok látogatói adatainak alapján figyelemre méltó. A magunk szemszögéből a Benczúr kiállítást jelentős szakmai sikerként könyvelhetjük el, hiszen a művészet és kortársait sajátos megközelítésből mutatta b e régóta nem látott művek felvonultatásával. A reprezentatív katalógust – amelynek szakmaiságát az ismert Benczúr szakértő, Bellák Gábor neve fémjelez – pedig a kiállítás maradandóságát biztosítja.

 

Miskolc, 2008. június 16.

 

 

 

 

(Dr. Veres László)

megyei múzeumigazgató

 


 Fotógaléria a Benczúr kiállításról